Het wonen in een groepje.


 

De campbelli dwerghamster is een sociaal hamstersoort, wat betekend dat ze van nature in groepen leven. Ze zijn naast de roborovski dwerghamster het enige hamster soort wat je met meerdere hamsters in een verblijf kunt houden. 

 

De cambellies zijn onderling best vocaal, dit houd in dat je ze regelmatig eens hoort kibbelen. Zo praten ze onderling hun kleine hamster probleempjes uit. Ik zeg altijd dat je ze wel eens kunt vergelijken met kleine kinderen, zo af en toe zitten ze elkaar eens in de haren en vinden ze elkaar niet meer aardig en eind van de dag zijn het weer dikke vriendjes. 

 

Ondanks dat ze goed in groepen kunnen leven kan er altijd ruzie ontstaan, helaas kan geen enkele fokker dan ook garantie geven dat het groepje hun leven lang stabiel blijft. 

Ruzie in een groepje, hoe zit dat.

Ruzie kan komen door verschillende oorzaken, het is soms lastig om de reden te vinden. 

Als een verhuist groepje ruzie lijkt te hebben probeer ik altijd met het baasje de oorzaak te vinden en tot een juiste oplossing te komen. Soms denken baasjes dat hamsters ruzie hebben, terwijl het dan vervolgens blijkt dat het gewoon om een woordenwisseling over de rangorde gaat, dit komt zo af en toe voor en zullen de hamsters zelf moeten uitzoeken, nadat ze hun rangorde weer hebben hersteld zijn ze weer gewoon de vriendjes zoals ze waren. 

Een grote, en veel voorkomende reden van serieuze ruzie is het formaat van het verblijf. Mensen denken tegenwoordig vaak hoe groter hoe beter, maar dat is niet altijd het geval met een groepje. Te klein is natuurlijk niet goed, maar te groot komt ook vaak genoeg voor. Het verblijf die een hamster nodig heeft is vaak per groep verschillend

Een andere veel voorkomende reden van (tijdelijke) ruzie is puberaal gedrag, op de leeftijd van 3 a 4 maanden gaan de jonge hamsters puberen en ook dan gaan ze weer opnieuw bezig met het uitzoeken van de rangorde. 

 

Denk je dat je hamsters daadwerkelijk ruzie hebben? Dan kan je het beste de eventuele ruzie filmen en naar de fokker sturen, die kan dan beoordelen of het inderdaad om ruzie gaat, en daarna met je kijken hoe je dat verder moet aanpakken. 

 

Ik wil een groepje campbellies, hoe nu verder.

Het is belangrijk dat je van te voren weet wat voor groepje je zou willen, mannen of vrouwen en natuurlijk het aantal.

Vrijwel iedereen wilt hele jonge hamsters, wat natuurlijk logisch is. Jonge hamsters zijn natuurlijk ontzettend leuk en schattig, maar ook een hamster heeft opvoeding nodig. Daarvoor heb je een volwassen hamster nodig in je groep, die hamster voed de jongen op en helpt ze de puberteit door. Hierdoor is de kans aanzienlijk groter dat je groep stabiel is en blijft.

Meestal verhuizen de hamsters minstens per 3, dat bestaat uit 2 jongen en een volwassenen. Een grote groep is vrijwel altijd mogelijk, maar wil je liever niet meer dan 2 hamsters? Dan is het aan te raden 2 volwassenen te nemen.

 

Ik wil geen groepje maar liever gewoon 1 hamster, hoe zit dat?

Veel mensen denken dat een campbelli in zijn eentje niet gelukkig is omdat het een sociaal hamstersoort is. Nou is dit natuurlijk helemaal niet waar, dat een campbelli met meerdere kan leven betekend niet dat hij dat ook zou moeten. Een campbelli is ook in zijn eentje hartstikke gelukkig. Het zal niet voorkomen dat je hamster zou vereenzamen als hij niet met meerdere in een verblijf woont. 

Lang verhaal kort, wil je graag een hamster maar eens wat anders dan een rusje en eens een aparter kleurtje? Dan kan de campbelli zeker een goede match zijn!

 

Activiteit

Vaak krijg ik de vraag of een campbelli ook veel actief is, het antwoord daarop is JA dat zijn ze zeker! Ook overdag is een campbelli regelmatig eventjes te zien, zeker als er meerdere in een verblijf zitten. Het zijn hele bezige, actieve hamsters die over het algemeen veel te zien zijn. Natuurlijk zie je ze overdag veel minder dan in de avond of in de nacht, maar toch zijn ze overdag ook vaak genoeg eventjes te zien. 

 

Karakter

Niet onbelangrijk bij een hamster is natuurlijk het karakter, hoe zijn ze naar mensen? Ik vind de camopbelli een hamster uit duizenden, super nieuwschierig en geintresseerd aangelegd. Daarnaast zijn ze relatief makkelijk tam te krijgen, of nog beter gezegd; ik ben persoonlijk van mening dat een goede campbelli tam geboren word! Natuurlijk zit er altijd eens een zure appel tussen, maar dit heb je bij ieder diersoort. 

Een campbelli bijt niet snel, wel kunnen ze zachtjes proeven(knabbelen) aan je vingers, dit bedoelen ze absoluut niet gemeen en doet ook zeker geen zeer. Het is hun manier om de wereld en je handen te ontdekken.